Close
Mon - Sat 8.00 - 18.00. Sunday CLOSED

Jelito

Jelito

Krevní klobása je zřetelný regionální druh krevní klobásy pocházející ze Spojeného království a Irska. Vyrábí se z vepřového nebo krvavého hovězího masa se sádlem nebo sádlem a kaší, obvykle ovesnými vločkami, ovesnými vločkami nebo ječmenem. Vysoký podíl obilovin, stejně jako používání některých bylin, jako je penniroal, umožňuje odlišit krvavou klobásu od klobásy konzumované v jiných částech světa.

Historie a recepty

Krevní klobása je často považována za jednu z nejstarších odrůd uzenin. Krev se obvykle odebírá zvířatům při porážce, a protože krev se rychle zhoršuje, pokud není nějakým způsobem připravena, je vytvoření pudinku z ní jedním z nejjednodušších způsobů, jak zajistit, aby nevyšel nazmar. Zatímco většina moderních receptů na uzeniny používá vepřovou krev, nebylo tomu tak vždy. Byla také použita ovčí nebo kravská krev a jeden anglický recept z 15. století používal sviňuchu v pudinku, který jedl výhradně šlechta. Minimálně do 19. století byla kravská nebo ovčí krev ve Skotsku společným základem pro uzeniny; V Jamesonově skotském slovníku je „krevní klobása“ definována jako „krevní klobása vyrobená z kravské nebo ovčí krve“.

V důsledku porážky byla konzumace krevní klobásy historicky spojována s Martinmas, když probíhala každoroční porážka. V 19. století byla produkce černého pudinku spojena s městy známými svými velkými trhy s vepřovým masem, jako je Stratford, pak v Lancashire, nebo Cork, Irsko. Do této doby nebyla krevní klobása vůbec zahrnuta v knihách receptů určených pro městské hospodyňky, protože již neměly přístup k domácímu vepřovému masu, ačkoli recepty se ve skotských knihách objevovaly až do 20. století.

Většina tradičních receptů z Velké Británie zahrnuje míchání čerstvé krve, přidání tuku a některých druhů sucharů a ochucení před nalitím směsi do skořápky a jejím varením. Dříve se používaly střeva z přírodního hovězího střeva, ačkoli moderní komerčně vyráběné pudinky používají syntetickou celulózovou kůži a obvykle se vyrábějí z dovezené sušené krve. Relativně omezený výběr přísad a používání ovsa nebo ječmene k zahuštění a vstřebávání krve je typické pro uzeniny ve srovnání s kontinentálními uzeninami.

Regionální popularita

Krevní klobása je ve Spojeném království spojována zejména s Černou zemí, severozápadem a Skotskem: ve Stornoway a Lancashire je považována za zvláštní delikatesu, zejména ve městech jako Bury, kde se tradičně vaří a podává. sladovým octem z papírových obalů. Bylo také nalezeno v Yorkshire, kde byla klobása ochucena citronovým tymiánem a pikantní: Barnsleyova klobása byla obzvláště slavná.

Stornoway Black Pudding, vyrobený na západních ostrovech Skotska, získal status chráněného geografického indikátoru původu. Řezníci podle tohoto jména dychtivě chtěli předvést svou historii výroby a prodeje produktu. Jedno takové tvrzení se datuje do roku 1810. Černý pudink, který tam vznesli imigranti, je součástí místní kuchyně kanadských provincií Nové Skotsko a Newfoundland a Labrador. Krevní klobása je také široce dostupná v supermarketech a řeznictvích v Austrálii a na Novém Zélandu, i když není tak populární jako ve Velké Británii a Irsku.

V Irsku existuje kromě obecnějšího druhu krevních uzenin speciální regionální odrůda zvaná drishin, která je spojována zejména s Corkem. Drishin se obvykle vyrábí z kravské krve, i když donedávna byl také vyráběn z ovčí krve a někdy byl okořeněn tansy. Sundejte krevní klobásu, místní odrůdu vyráběnou v hrabství Kerry; má status chráněného zeměpisného označení (PGI).

Spotřeba

Krevní klobásu v ní lze grilovat, smažit, péct nebo vařit. Může se také jíst za studena, protože se připravuje ve výrobě. V některých částech severozápadní Anglie a Černé země bylo zvykem podávat všechny klobásy vařené jako celé jídlo s chlebem nebo bramborami, ale v jiných částech Velké Británie a Irska jsou smažené kravské klobásy nebo smažené kravské klobásy běžnou součástí jídlo. Je nejčastěji podáván jako součást tradiční plné snídaně, tradice, kterou následují britští a irští emigranti po celém světě. Ve Skotsku a na severu Anglie si v některých obchodech s chipsy můžete koupit smaženou klobásu v těstíčku.

Mezi nová kulinářská využití krevních uzenin patří zmrzlina z uzeniny, zatímco tradičnější moderní recept jej používá jako doplněk k hřebenatkám. Krevní klobása whisky vejce, jako je Manchester Egg, se staly samozřejmostí.

Pavla Pešková