Close
Mon - Sat 8.00 - 18.00. Sunday CLOSED

Arneis. Víno znalců, které byste měli ochutnat i vy

Arneis. Víno znalců, které byste měli ochutnat i vy

Chcete vyzkoušet netradiční bílé víno, které vás zaujme svou chutí i historií? Víno, o jehož existenci nemají mnozí ani tušení, ale které si zaslouží důkladnou pozornost? Zkuste Arneis. Že jej neznáte? Není divu. Téměř totiž vymizelo. Jeho výrazná chuť vám přitom utkví na jazyku i v paměti. A skvěle poslouží, když se rozhodnete svým přátelům servírovat sklenku něčeho neobvyklého a překvapivého.

V oblasti Piemontu se neprodukuje jen skvělé červené víno

Oblast Piemont je jednou z nejznámějších vinařských oblastí Itálie. Její blízkost k francouzské Provence a skvělé klimatické podmínky ji zařadily mezi oblasti, které jsou známé hlavně produkcí červených vín. Nejznámější a nejvíce pěstovanou odrůdou v tomto kraji je totiž světoznámá odrůda Nebbiolo. Jenže zde, v jejím stínu vyrůstá i další réva. Arneis. Je rebelská, nenabízí velké výnosy a těžko se pěstuje. Avšak na výslednou chuť vína z této odrůdy opravdu nezapomenete.

Víno s dlouhou historii, které téměř vymizelo

Arneis není pro oblast Piemont žádným nováčkem. Kořeny zasahují až do 15. století. Mezi pěstiteli vína si však réva velkou oblibu nezískala. Proč? Přezdívka „malý darebák nebo-li rošťák“ hovoří za sebe. Jedná se o odrůdu, která má specifické nároky na půdu, je náchylná k chorobám, její výnosnost není nijak závratná a odhadnout správný okamžik, kdy hrozny sklidit, také není úplně jednoduché.

O jeho renesanci této odrůdy se zasloužil v 60.letech minulého století Alfredo Currado, člen vinařské rodiny Vietti, která až do současnosti produkuje jedny z nejlépe hodnocených vín z této odrůdy.

Pokud už teď zjišťujete, že by toto víno stálo za ochutnání, nemusíte se vydávat až do Itálie. I u nás existují prodejci kteří vám mohou toto víno nabídnout. Najdete je na internetu.

3 zajímavosti o víně Arneis:

  • K záchraně odrůdy došlo na poslední chvíli. Na počátku 60. let byla pěstována pouze a jen na několika málo hektarech vinic. Vinařů, kteří z ní vyráběli víno, bylo doslova pár.
  • Pro svoji charakteristickou vůni byla sázena kolem mnohem výnosnější a známější odrůdy Nebbiolo. Proč? Tvořila přírodní ochranu před ptáky a hmyzem, které svou silnou vůní lákala k sobě, a tím odvracela jejich hladový apetit od svého důležitějšího souseda.
  • Nejznámější oblastí, kde se Arneis pěstuje, je oblast Roero. Proto se velmi často můžete setkat i s pojmem Roero Arneis.
  • Další přezdívkou, pod kterou toto obdivuhodné víno najdete, je také Barolo Bianco. Název je odvozen od geografické polohy, kdy se vinice s touto révou nachází proti další velmi známé vinařské oblasti Piemontu, vinic kolem vesnice Barolo.

Chuť, na kterou nezapomenete.

Problematické pěstování je vykoupeno jedinečnou vůní a chutí, které toto víno nabízí. A co je jí vlastní?

 

  • Po ochutnání se na patře rozvinou chuti meruňky, jablka a hrušky. Ty na patře přetrvávají skutečně dlouho.
  • Překvapí nižší kyselinka.
  • Výjimečné aroma v sobě kombinuje vůni bílých květin, mandlí a hrušek.

Připravte se proto na směsi vůní i chutí, která však nebudou nijak agresivní. Prostě na toto víno jednoduše nezapomenete.

Párování v italském stylu.

Toto víno v sobě má mnoho italského. Proto i jeho servírování je více či méně záležitostí hlavně italské kuchyně. S čím tedy podávat?

  • Nejlépe vynikne jako aperitiv.
  • Vzhledem k velmi výrazné chuti jej lze kombinovat s pokrmy, které jsou komplikovanější a chuťově plnější.
  • Skvělé je například s italskou klasikou – těstovinami s česnekem a olivami.
  • Výborně také ladí s mořskými plody – ať už jsou to sardinky nebo krevety.
  • Chcete-li mít několikanásobný kulinářský zážitek, zkuste jej v kombinaci s rizotem s lanýži.
  • Milujete-li grilování, co ho jednoduše spárovat s grilovanými kuřecími prsy?
  • Ani vegetariánské menu nemusí být problém. Skvěle doplní například dýňové tortellini.

Jaké bylo vaše chuťově nejzajímavější víno, které jste kdy pili?

Pavla Pešková